40 Nasehat dan Kata Mutiara dari Sayyidina Ali bin Abi Thalib

Posted by Taufiq Rochmat on 08:41 PM, 01-Jul-12 • Under: Berbagi Trik

Assalamu'alaikum.
Seperti yang kita ketahui, didunia ini banyak sekali Kata-kata Bijak dan Kata Kata Mutiara dari Tokoh-tokoh terkemuka. Kali ini saya akan share Kumpulan Kata-kata Bijak atau Kata-kata Mutiara dari Sayyidina Ali.
Kumpulan Kata-kata mutiara ini saya ambil dari tigosotigo.blogspot.com/2009/01/40-nasihat-sayyidina-ali-bin-abi-talib.html?m=1, Semoga membawa manfaat bagi kita semua. eh iya.. Ini bisa dibuat bahan update status juga loh hehe biggrin


Berikut adalah 40 nasihat Sayyidina Ali Ibn Abi Talib k.w.j sebagaimana yang terdapat di dalam kitab Nahjul Balagh oleh Sayyidina Ali Ibn Abi Talib dan kitab Al-Bayan Wattabyeen oleh Al-Imam Abu Othman Amru Ibn Bahr Al-Jaahidh r.a.:
.
1. Pendapat seorang tua adalah lebih baik daripada tenaga seorang muda.
.
2. Menyokong kesalahan adalah menindas kebenaran.
.
3. Kebesaran seseorang itu bergantung dengan qalbunya yang mana adalah hanya sekeping daging.
.
4. Mereka yang bersifat pertengahan dalam semua hal tidak akan menjadi miskin.
.
5. Jagalah ibubapamu, nescaya anak-anakmu akan menjaga kamu.
.
6. Bakhil terhadap apa yang ditangan adalah tidak mempunyai kepercayaan terhadap Allah SWT.
.
7. Kekayaan seorang bakhil akan turun kepada ahli warisnya atau ke angin. Tidak ada yang lebih terpencil daripada seseorang bakhil.
.
8. Seorang arif adalah lebih baik daripada kearifan. Seorang jahat adalah lebih baik dari kejahatan.
.
9. Ilmu adalah lebih baik daripada kekayaan kerana kekayaan harus dijaga, sedangkan ilmu menjaga kamu.
.
10. Jagalah harta bendamu dengan mengeluarkan zakat dan angkatkan kesusahanmu dengan mendirikan solat.
.
11. Sifat menahan kemarahan adalah lebih mulia daripada membalas dendam.
.
12. Mengajar adalah belajar.
.
13. Berkhairatlah mengikut kemampuanmu dan janganlah menjadikan keluargamu hina dalam kemiskinan.
.
14. Insan terbahagi kepada 3: Mereka yang mengenal Allah, mereka yang mencari kebenaran dan mereka yang tidak berpengetahuan dan tidak mencari kebenaran. Golongan terakhir inilah yang paling rendah dan tidak baik sekali dan mereka akan ikut sebarang ketua dengan buta seperti kambing.
.
15. Insan tidak akan melihat kesalahan seorang yang bersifat tawadhu' dan lemah.
.
16. Janganlah kamu takut kepada sesiapa melainkan dosamu terhadap Allah.
.
17. Mereka yang mencari kesilapan dirinya sendiri adalah selamat daripada mencari kesilapan orang lain.
.
18. Harga diri seseorang itu adalah berdasarkan apa yang ia lakukan untuk memperbaiki dirinya.
.
19. Manusia sebenarnya sedang tidur tetapi akan bangun apabila ia mati.
.
20. Jika kamu mempunyai sepenuh keyakinan akan Al Haq dan kebenaran, nescaya keyakinanmu tetap tidak akan berubah walaupun terbuka rahsia rahsia kebenaran itu.
.
21. Allah SWT merahmati mereka yang kenal akan dirinya dan tidak melampaui batasnya.
.
22. Sifat seseorang itu tersembunyi di sebalik lidahnya.
.
23. Seseorang yang membantu adalah sayapnya seseorang yang meminta.
.
24. Insan tidur di atas kematian anaknya tetapi tidak tidur di atas kehilangan hartanya.
.
25. Barangsiapa yang mencari apa yang tidak mengenainya nescaya hilang apa yang mengenainya.
.
26. Mereka yang mendengar orang yang mengumpat terdiri daripada golongan mereka yang mengumpat.
.
27. Kegelisahan adalah lebih sukar dari kesabaran.
.
28. Seorang yang hamba kepada syahwatnya adalah seorang yang lebih hina daripada seorang hamba kepada hamba.
.
29. Orang yang dengki, marah kepada orang yang tidak berdosa.
.
30. Putus harapan adalah satu kebebasan, mengharap (kepada manusia) adalah suatu kehambaan.
.
31. Sangkaan seorang yang berakal adalah suatu ramalan.
.
32. Seorang akan mendapat teladan diatas apa yang ia lihat.
.
33. Taat kepada perempuan (selain ibu) adalah kejahilan yang paling besar.
.
34. Kejahatan itu mengumpulkan kecelakaan yang memalukan.
.
35. Jika berharta, berniagalah dengan Allah dengan bersedekah.
.
36. Janganlah kamu lihat siapa yang berkata tetapi lihatlah apa yang dikatakannya.
.
37. Tidak ada percintaan dengan sifat yang berpura-pura.
.
38. Tidak ada pakaian yang lebih indah daripada keselamatan.
.
39. Kebiasaan lisan adalah apa yang telah dibiasakannya.
.
40. Jika kamu telah menguasai musuhmu, maafkanlah mereka, kerana perbuatan itu adalah syukur kepada kejayaan yang telah kamu perolehi.
.

Wassalamu'alaikum

Share on Facebook Share on Twitter

Comments

17 responses to "40 Nasehat dan Kata Mutiara dari Sayyidina Ali bin Abi Thalib"

GAMMY Asqallany æ ç on 08:44 PM, 01-Jul-12

nyimak oke postnya.thanks

Fikky Frediandika on 08:49 PM, 01-Jul-12

Mana sob? Kok gak ada link'nya?

Deva Javanerz™ on 09:17 PM, 01-Jul-12

Baca2 dulu ah, banyak nih 40.. biggrin

Zona Symbian Blog's on 09:21 PM, 01-Jul-12

nice artikel sob... Jika berkenan kunbal ea...smile
http://ehzan.mywapblog.com

Bobod on 09:25 PM, 01-Jul-12

Nyimak sob

Raiz17 on 09:56 PM, 01-Jul-12

semangat!!!

bypendy on 12:09 AM, 02-Jul-12

ijin copas mas . .buat baca baca

faisal reza мд与тзя 与60以3™ on 01:14 AM, 02-Jul-12

Post xg manteb biggrin I like this mrgreen,ditunggu kunbal na salam sukses biggrin www.zonatrickers.com

eryie666 on 01:18 AM, 02-Jul-12

ASALAMUALAIKUM SALAM MALAM, MAAF TELAT REAL PADAT MENJERAT SUCES SLALU WAT ENTE OE

dj-evan™ on 02:29 AM, 02-Jul-12

dari semua nasehat "Jagalah ibu dan bapamu, niscaya
anak-anakmu akan menjaga
kamu." ini yg paling saya suka (bkn brarti yg laen ga suka lho hehe) nice post sob

DJemz Mobile Blogz™ on 02:54 AM, 02-Jul-12

postingan yg sngat brmakna sob smile
Thx

Master Kenjie on 05:04 AM, 02-Jul-12

Disimak yuk ,,

KIRA on 05:13 AM, 02-Jul-12

mrgreen joss pokoke lah

ζαīΠαι Σωβ on 06:44 AM, 02-Jul-12

mantaf..

Irfan Cellz™ on 04:16 PM, 02-Jul-12

skalian f0llw gan q tunggu p0lbek.y

yVpjNHbCIpUmfpzqya on 04:16 AM, 26-Nov-12

sob..tolong bikin tips or cara buat blog sederhana,cara edit dan uanggh html de-el-el nya..hehebuat yang baru belajar ngeblog kayak gw,o ya tolong liatin blog aku sob,kasih saran or coment apa aja yang perlu di tambah..soalnya pasti masih kurang buanyaaaakkkk banget pastinya haha.biggrin.thank'ssalam kenal

Taufiq Rochmat on 05:53 AM, 26-Nov-12

@yVpjNHbCIpUmfpzqya,
thanks dah mampir.
Mohon tunjukan link anda supya sya dpt brknjung .

Subscribe to comments feed: [RSS] [Atom]

New Comment

[Sign In]
Name:

Comment:
(Some BBCode tags are allowed)

Security Code:
Enable Images